Stratejik Planlama
Her işin bir görünen bir de görünmeyen yüzü vardır. E-ticaretin görünen yüzü tahmin edeceğiniz gibi web sitesi açmak, dijital pazarlama, grafik tasarım, Instagram reklamları gibi herkesin az çok bilgi sahibi olduğu ve bir şeyler denediği alanlardır.
Bu içerikte size, işletme sahiplerinden dijital reklam ajanslarına çoğu kişinin farkında olmadığı veya yapma becerisine sahip olmadığı, e-ticaretin görünmeyen yüzünden bahsedeceğiz.
Bir işletmeniz var, web sitesi açtınız, sosyal medya hesaplarınız var ve hatırı sayılır takipçi sayısına ulaşmışsınız. Bunlara ek olarak güzel grafik tasarımlarla sürekli paylaşım yapıyorsunuz, Instagram ve Google reklamları için belirli bir bütçe bile harcıyorsunuz ama dönüşüm elde edemiyor, ulaşmak istediğiniz hedeflere, cirolara ulaşamıyorsunuz. Bingo! Çünkü işlerin %90’ını gerçekleştirip en önemli %10’luk kısmı es geçiyorsunuz ve bunun adı “Stratejik & Finansal Planlama“
İlk önce büyük bir hayaliniz, nihai bir hedefiniz olmalı, bu hedef için ihtiyaçlarınızı listelemeli, öncelik sırası yapmalı ve bütçenize göre ihtiyaçlarınızı gidermelisiniz. Her ticarette olduğu gibi dijitalde de tüm organizasyonu başlatan ve de sürekliliğini sağlayan şey finanstır. Finansal planlama olmadan yapacağınız tüm girişimlerin hayal kırıklıkları ile sonuçlanacağından emin olabilirsiniz.
Planlamadan kastımız sadece yaptığınız harcamalar değil, online mağazanızda satışını yapacağınız ürün veya hizmetlerin fiyatlandırması da bu konuya dahil. E-ticarette satışı getiren şey genel olarak Facebook Business veya Google Ads Reklamları zannedilir halbuki alışveriş dönüşümünü sürekli şekilde sağlayan yegane şey “Doğru Ürün + Fiyat + Kitle“ stratejisidir. Doğru’dan kastımız ise şu; örneğin aralık ayında satabileceğiniz ürünler bellidir.
Eğer siz kazak, ceket veya mont yerine bu tarihlerde elbise veya bluz satmaya çalışırsanız, haliyle belirli sınırları olan bütçenizi, satın alma sürecinizde yanlış ürüne yatırmış olursunuz. Haliyle ihtiyaçların tersine bir arz sunmuş olur ve alışveriş dönüşüm hızınızı kendi elinizle düşürmüş sayılırsınız.
Diyelim ki bu konuda doğru bir hamle yaparak aralık ayında kazak, sweat, mont ve benzeri ürünlerin satın almasını yaparak taleplere uygun bir ürün skalası yarattınız. Peki bu ürünler ne kadar benzersiz? Ürün çekimleri ne kadar cezbedici? Ürün malzemesi yeterince iyi açıklanmış mı ? Gibi birçok detay daha “Doğru Ürün” tanımının detaylarını belirliyor.
Peki ya “Doğru Fiyatlandırma?” ürününüzün benzersiz olma durumu doğrudan arz-talep dengesini etkileyecek bir unsurdur. Eğer hiçbir yerde olmayan ve cezbedici bir ürün yakalarsanız bu ürünün fiyatlandırması konusunda daha rahat olabilirsiniz çünkü rekabet alanı olmayacaktır. Gelgelelim çeşitli ürün türlerinde ve düzenli şekilde benzersiz ürün yakalamanız için ya üretici ya da çok büyük yatırımlarla üreticilere kendi ürünlerinizi yaptırıyor olmalısınız. Çoğu e-ticaret yapan, yapmak isteyen online mağaza sahibi daha basit ve finansal olarak uygulanabilir olan, ürünlerin toptancıdan alınıp satıldığı bir düzende çalışıyor. Durum böyle olduğunda ise fiyatlandırma inanılmaz önem kazanıyor.
Şöyle ki; satmak istediğiniz ürün yüzlerce hatta belki de binlerce online mağazada mevcut ve her birisi rekabette öne geçmeye çalışıyor. Bunun için de satıcılar, belirli bir alt fiyat limitine kadar fiyatlarını düşürüyorlar. Her kullanıcı dikkatini çeken ya da ihtiyacı olan ürünleri incelerken bilinçli ya da farkında olmadan, o ürün için akıllarında bir fiyat belirlerler.
Eğer sizin ürününüze koyduğunuz fiyat, ne kadar fazla kullanıcının aklındaki fiyatla uyumlu olursa, satışlarınız hem ciro hem ürün adedi olarak o kadar fazla artacaktır. Tabii ki fiyatlandırma konusunda rakiplerinize göre avantajlı konuma geçmek demek, bir ürünü pahalı alıp ucuz satmak olarak algılanmamalıdır. Buradaki fiyatlandırma stratejisinin temeli, satın alma, depolama, lojistik, personel verimliliği gibi operasyonel süreçlerde iyileştirmeler yapmak ve maliyetleri düşürerek kar marjını düşürmeden fiyatlar konusunda rekabete girebiliyor olmaktır.
Şimdi gelelim kitlelere…Doğru ürün skalasını yarattınız ve rakipleriniz ile fiyatlandırma rekabetine girip tüm doğru hamleleri yaptınız. Dijital reklam ve pazarlama faaliyetleri ile markanızı doğru kitlelere göstermeli ve size ilgi duyan her bir kullanıcıyı adım adım markanızın sadık birer müşterisi haline getirmelisiniz. Unutmayın ki sizden alışveriş yapmaya yakın olan 1 kişiye görünmek, alakasız 10 kişiye görünmekten iyidir ve hiçbir kullanıcı markanızı, ürünlerinizi görür görmez alışveriş yapmayacaktır.
Markanıza ilgi duyan, sosyal medyada etkileşime geçen, web sitenize giren kullanıcıları, pixel datasına kaydederek, o kişilere 3. 5. 10. kez görünmeli ve adım adım markanız ile bağ kurmalarını sağlamalısınız. Tüm bu operasyon süreçlerinden sonra bir kullanıcı sizden alışveriş yapacak ve eğer iyi bir alışveriş deneyimi yaşatmışsanız online mağazanızın daimi bir müşterisine dönüşecektir.
Verdiğimiz bu örnekler, e-ticarete yeni başlayan bir tekstil markası için, tabii ki bu örnekler iş yapılan sektörlere, sattılan ürün veya hizmetlere göre değişiklik gösteriyor. İşte bu noktada biz Codex Dijital olarak, markanızın bulunduğu sektöre, rakiplerinize, ürünlerinize göre bir stratejik plan çiziyor ve bu planı uygulamak için ihtiyaçlarınızı listeliyoruz. Sonrasında bu ihtiyaçlarınızı, bütçemizi en verimli şekilde kullanarak gideriyoruz. Markanızı büyütmek, cironuzu artırmak için finansal kaynaklarınızı her ayın, her çeyreğin sonunda bir sonraki dönemde nasıl bir yatırım planı ile kullanmak gerektiği konusunda yoğun bir çalışma yapıyoruz.